Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Tvärbanan ersattes med 99 trappsteg

I stället för tvärbanan får de boende vid Alviks strand klättra 99 branta trappsteg uppför ett berg. SL drog in den utlovade ersättningstaxin och extrabussen går bara på dagtid på vardagar. De boende känner sig lurade och samlar nu namnlistor i protest mot SL.

De boende vid Alviks strand förstod att tvärbanans avstängning under ett halvår skulle bli besvärlig. Många lugnades ändå av att trafiken skulle ersättas med anropstaxi. I SL:s informationsfolder stod ett nummer de skulle ringa för att få taxiresa mellan Alviks strand och Alviks centrum.

Men efter bara tre dagar drogs taxin oväntat in och ersattes med en minibuss en gång i halvtimmen. Till skillnad från alla andra ersättningsbussar för tvärbanan går minibussen bara vardagar mellan 7–17. Kvällar och helger finns ingen trafik alls.

– Vi är trötta på SL:s lurendrejerier och protesterar mot att ersättningstrafiken är så begränsad. Vi vill att busstiderna utökas och kompletteras med anropstaxi på tider som inte täcks av matarbussen, säger Eva Nikell, en av de boende på Alviksberget.

Hon och andra boende har nu startat en namninsamling för att protestera mot SL:s agerande som man anser vara både orättvist och fördomsfullt.

– SL menar att det inte behövs mer bussar eftersom det bor så lite folk här och mest äldre. Men de bygger sin trafikplanering på felaktiga befolkningsprognoser. Vi är drygt 500 bara i hyreshusen i alla åldrar och här finns även två förskolor, säger Eva Nikell.

Hittills har man fått in ett par hundra namnunderskrifter som ska överlämnas till SL och trafiklandstingsrådet.

– Vi betalar landstingsskatt som alla andra utmed tvärbanan och tycker inte att det är rättvist. Det är också fördomsfullt av SL, man anser tydligen att gamla bara behöver gå ut dagtid för att handla, som om äldre inte har något liv, säger Eva Nikell.

Hon är själv heltidsarbetande men har problem med en höftled och klarar trapporna endast med stor möda och med stöd av en krycka. Tunga kassar är inte att tänka på, det var två veckor sedan hon handlade.

– Det är klart att det är jobbigt. Förra veckan fick jag ryggskott efter att ha gått i trapporna. Dagen efter ramlade jag ihop på jobbet och fick skjutsas runt i kontorsstol av mina kolleger, som även fick ta mig till en kiropraktiker, säger hon.

Det är klart att det är jobbigt. Förra veckan fick jag ryggskott efter att ha gått i trapporna. Dagen efter ramlade jag ihop på jobbet och fick skjutsas runt i kontorsstol av mina kolleger.

I stentrappan möter vi även Tomek Augustyn som drar dottern Mila i sittvagnen uppför det branta motlutet på väg till förskolan högst upp på berget.

– Nu måste vi dra vagnen uppför trapporna varje dag. Det vore bättre om vi hade en busskommunikation med Alvik som fungerar. Matarbussen går var trettionde minut, den borde gå varje kvart, säger Tomek Augustyn.

Nere vid Alviks station står en liten röd buss vid en otydlig hållplats med en A4-sida med texten Alvik- Alviks strand på sidorutan. Under texten syns loggan till ett mindre bussbolag. Få Alviksresenärer som DN pratar med vet ens om att det går en buss. Än mindre att den röda bussen ingår i SL-kortet och inte kostar extra. Enligt chauffören kliver bara ett fyrtiotal personer på under en dag.

SL:s förklaring till att anropstaxin drogs utan varsel efter bara en dag, är att det var alldeles för många som ringde.

– Vi blev tagna på sängen när ett trettiotal personer ringde första dagen. Förra sommaren när tvärbanan stängde var det bara en som åkte taxi totalt, säger Claes Keisu, presskommunikatör på SL.

Förstår ni att folk känner sig lurade när ni sagt att det ska vara anropstaxi?

– Vi tycker att det är bättre med buss än taxi som ändå måste beställas långt i förväg. Man måste ringa en halvtimme innan för att vi ska hinna få fram en bil. Med barnvagn, rullstol eller rullator måste man ha ännu större framförhållning.

Varför kör inte bussen på helger och kvällar?

– Vi ska titta på om vi ska utöka busstiden ytterligare på eftermiddagen. Det är naturligtvis beklagligt för de som bor vid Alviks strand. Men det är inte så långt att gå till Alvik, det är 600 meter med trapporna eller 1.000 meter om man går runt berget. Nockebybanan ligger 800 meter bort.

Nu handlar det om 99 branta trappsteg uppför ett berg.

– Vi förstår att folk blir upprörda när kollektivtrafiken försvinner. Men vi har ingen skyldighet att erbjuda kollektivtrafik överallt. Det här är en extraservice som vi erbjuder resenärerna, säger Claes Keisu.

SL lovar ändå att se till att skyltningen på hållplats och buss blir tydliga så att det är klart att det handlar om SL-trafik och inte privat busstrafik.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.