Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Hovrande helikopter? Lejonmamman vädrar fara

Ulriksdal 22.10.

Vet inte om jag är riktigt vaken, ljudet av en hovrande helikopter både söver och skaver. Det är fredag, inte särskilt sent, men jag har däckat. 12-åringen är i tryggt förvar, 15-åringen har fått respit till 23.

Hovrande helikopter? På en sekund vädrar lejonmamman fara. Från balkongen ser jag den och jag ser också hur fladdrande, blå ljus illavarslande nog verkar ha stannat upp alldeles för nära vårt hårt nedslitna lilla ”centrum”. Där ligger butiken som ständigt utsätts för rån, kiosken vars alltmer hålögda ägare inte längre har råd att laga den sönderslagna ytterdörren. Och så fritidsgården.

Klockan är 22.15. Ringer 15-åringen. Hans andhämtning avslöjar att han befinner sig på vittnesavstånd från händelsernas centrum och när jag beordrar direkt hemgång protesterar han för ovanlighetens skull inte. Kastar på mig kläder för att möta honom. Givetvis går vi om varandra och han svarar inte längre i telefon. Kylan inombords, kylan...

Fem minuter senare möts vi i porten. ”Förlåt, förlåt, jag hade på ljudlöst”. Mm.

En jämnårig kille har blivit rånad och överfallen. En mamma som försökt avvärja det hela har attackerats av de likaledes unga gärningsmännen.

Dagen efter kan jag inte låta bli att försöka ta reda på vad som hänt. Enligt polisens officiella händelserapporter har det begåtts trafikbrott i Botkyrka, stöld i Upplands Väsby, rattfylla i Täby. Jag fattar. Allt kan inte noteras. Ändå vill jag bara skrika: Hallå? Vad är det som händer? Finns det någon där ute som kan tala om för mig vad det är som händer?

Ulrika By jobbar som livereporter på DN.se och hennes Stockholmshjärta brister allt oftare.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.