Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Jag måste våga tro på framtiden.

Ulriksdal 17.36.

Men mamma, varför skulle jag bry mig mer om de som dog i attentaten i London än om alla de hundratals människor som dog i attacker i Mellanöstern i dag? Är det inte du som brukar predika alla människors lika värde?

Det är dagen för attackerna i London och jag frågar 15-åringen hur han känner, hur snacket gått i skolan om händelsen. Hans svar talar för sig självt. Han går i en modern, svensk grundskola. Källkritik står högt på agendan. Kravet på att kunna analysera sin omvärld likaså. Runt hälften av eleverna har sitt ursprung utanför Europa, de har helt andra nyhetskällor, helt andra perspektiv.

När den ofattbara terrorn slår till mot Stockholm befinner sig 15-åringen på påsklov i Berlin. Jag låter honom vara i fred med mina frågor men minns vår konversation om attentaten i London den 22 mars.

Vad innebär de yngre generationernas livsvillkor för vår framtid? Kommer de att få ett bredare perspektiv på världen än det västerländska? Kommer de därför bli bättre, mer vidsynta människor eller riskerar de också att dras in i radikaliserade konflikter utom vår kontroll? Är de immuna mot islamofobi eftersom de växt upp med många muslimska kompisar? Och så tänker jag på de där förbannade jihadisterna som inte bara dödar utan även gör allt för att slå in kilar, för att öka hatet, rädslorna, klyftorna.

Jag måste våga tro på framtiden. På de kommande generationerna. På att de kanske faktiskt fixar det här.

Ulrika By är livereporter på DN. Hon hoppas av hela sitt hjärta att attentatet mot Stockholm inte kommer att leda till ökad främlingsfientlighet.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.