Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Valands recept håller efter sextio år

Foto: Paul Hansen

Konditori Valand på Surbrunnsgatan 48 i Stockholm är en tidsmaskin. Den tar dig tillbaka till 1954. Då öppnade Stellan Åström sitt kafé och bland de anställda fanns hans blivande hustru Magdalena.

De båda har hållit i gång Valand i snart 60 år. Fortfarande är det Magdalena, 83, som bakar allt som säljs och Stellan, 91, som håller koll på det ekonomiska.

Och sedan 1954 har inget ändrats på Valand. Inredningen, Stellans egen skapelse, är helt intakt. Inte en skruv har bytts på 60 år. Neonslingorna som lyser ovanför hyllor med läskedrycksflaskor, de svarta golvplattorna från Italien, teakpanelen och lampetterna från Svenskt Tenn är samma inramning som mötte 1950-talets raggare och kaffeälskare.

Men den som är ute efter en latte eller en espresso att drickas till skrålig bakgrundsmusik göre sig icke besvär. Här har inga nymodigheter kommit över tröskeln, bara bryggkaffe serveras och stillhet råder.

Samma år Valand öppnar debuterar Sovjetunionen i hockeyvärlden och blir världsmästare i Stockholm genom att slå Kanada med 7–2. Provsändningar med television inleds från Tekniska högskolan i Stockholm. Ernest Hemingway får Nobelpriset i litteratur. Och på bio ser man Audrey Hepburn i ”Prinsessa på vift” och Marlon Brando i ”Storstadshamn”.

– På den tiden låg det flera biografer häromkring och folk kom hit för att fika före och efter filmerna, minns Magdalena.

Stellan Åström hade, med hjälp av skadeståndspengar för allvarliga skador han fått i en olycka under militärtjänsten, öppnat sitt första Valand vid Vanadisplan (”Valand” efter kvarterets namn), men flyttade verksamheten till en ny lokal på Surbrunnsgatan 48 som han inredde helt efter egen smak, ner till minsta detalj. I april 1954 tog man emot första kunden.

Magdalena hade några år tidigare kommit till Sverige från Tyskland, dit hon tagit sig på flykt från sitt hemland Polen efter kriget. Någon hade hört att det fanns jobb i Stockholm och hon lyckades, via en natt i finkan i Malmö, ta sig dit på egen hand för att jobba som hembiträde i Bromma.

– Jag satt på centralstationen i Malmö sent på kvällen och väntade på mitt tåg som skulle gå på morgonen. Men när polisen skulle stänga stationen för natten fick jag inte vara kvar och jag hade inga pengar till hotell. Då var de snälla att låta mig sova i en cell på polisstationen över natten. Jag fick till och med lite mat av dem.

Efter en tid anställde Stellan henne i sitt första konditori Valand och sedan dess har deras liv varit sammanvävda.

Från början hade de bagare och konditorer anställda, men när televisionen kom till Sverige i slutet av 50-talet slutade svenskarna att gå på kondis och man tvingades minska personalstyrkan och ändra öppettiderna.

– Vi hade från början öppet till elva på kvällen alla dagar i veckan, men allt blev annorlunda när folk flyttade till förorterna och satt hemma och såg på tv om kvällarna i stället för att åka in till stan, berättar Magdalena.

Men att stänga var det aldrig tal om. I stället tog Magdalena själv över som bakansvarig för 30 år sedan.

– Jag har lärt mig själv. Det kanske är därför jag är så noga med ingredienserna. Jag använder inte smaksatt pulver, som många bagare gör, jag gör allt från grunden, utan fusk, säger Magdalena och skrattar.

– Men sortimentet är inte så jättestort. Jag gör inga tårtor, över huvud taget inget med grädde.

Men kunderna gillar Magdalenas äppelkaka, hennes biskvier, kakor, kanelbullar och smörgåsar av olika slag. Stammisarna samsas med studenter som sitter och pluggar i en vrå med en kopp bryggkaffe på det bruna träbordet.

– Vi hade en stamkund som kom hit vid elva varje dag och satt vid samma bord i 53 år. Vi blev goda vänner.

Vad händer den dagen Magdalena inte länge orkar komma hit och baka? I höstas föll hon och skadade nyckelbenet men kom ändå och bakade. Med en hand.

– Just nu är det min ena son och hans fru som hjälper till. Det här är ett familjeföretag som vi vill ska leva vidare.

Andra kaféer med historia

Källströms konditori
Fleminggatan 83.
Retroställe i enkel stil där mycket går i grönt.

Konditori Kungstornet
Kungsgatan 28.
Fyller 80 år i år, klassiskt raggarfik på 50-talet.

Bageriet Bulleboden
Parmmätargatan 7.
Mycket trångt ställe med nästan 100-åriga anor.

Ritorno
Odengatan 80.
Med vardagsrumskänsla och inredning från 50-talet.

Citykonditoriet
Adolf Fredriks Kyrkogata 10.
Svårfunnen, gigantisk lokal i gustaviansk stil.

Nybergs hembageri
Upplandsgatan 26.
50-talsinredning och klassiska konditorvaror.

Magdalenas regentkakor

Så här gör Magdalena sina regentkakor:

500 gr margarin blandas med 500 gr mandelmassa och 500 gr mjöl. Bakas ihop till en rulle som delas upp i bitar.

Med matsked görs en liten grop ovanpå degbitarna som fylls med aprikossylt. Bitarna läggs på papper på en plåt som sätts in i ugn, 175 grader, och gräddas cirka 10 minuter.

Klart!

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.