Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Venhälsans personal larmar om krisläge

Läget på Venhälsans mottagning på Södersjukhuset är ansträngt. Personalen larmar om att pengarna inte räcker till samtidigt som besöken och antalet hiv-smittade ökar.
Läget på Venhälsans mottagning på Södersjukhuset är ansträngt. Personalen larmar om att pengarna inte räcker till samtidigt som besöken och antalet hiv-smittade ökar. Foto: Eva Tedesjö

Budgeten räcker inte till, personalen hinner inte med alla patienter och drop in-mottagningen tvingas dra ned på öppettider. Samtidigt ökar trycket från patienter med könsjukdomar och hiv.

Personalen på Venhälsans mottagning på Södersjukhuset larmar nu om en ohållbar situation. Besöken på mottagningen ökar samtidigt som budgeten ligger fast för flera år framåt.

– Sexuellt överförbara infektioner ökar kraftigt och man är skyldig att söka vård om man är eller misstänker sig vara smittad. Men nu har vi kommit till den punkten där vi nästan måste säga: ”Nej, vi har inga tider”, säger Göran Bratt, överläkare på Venhälsan.

Venhälsan är en hiv-mottagning öppen för alla och en STI-mottagning (en mottagning för sexuellt överförbara infektioner) som är särskilt inriktad mot transpersoner och män som har sex med män.

Det har varit så fullt i väntrummet att flera har fått vända i dörren. Men vi vet inte vart vi ska kunna hänvisa dem.

När DN besöker Venhälsan har mottagningen stängt för dagen. Väntrummet står tomt och ingen sitter i de regnbågsfärgade sofforna eller bläddrar i QX-magasinen. Det är en ovanlig syn, berättar sjukhuspersonalen.

– Det har varit så fullt i väntrummet att flera har fått vända i dörren. Men vi vet inte vart vi ska kunna hänvisa dem, säger Anette Grundsten, undersköterska på Venhälsan.

Från och med den 3 april kommer drop in-mottagningstiderna att minska. Tidigare höll man öppet tre gånger i veckan, nu är det bara öppet på torsdagseftermiddagarna.

Samtidigt som drop in-tiderna skärs ned har antalen besök för sjukdomstester ökat med 23 procent sedan 2014, visar statistik från verksamheten. Hiv-positiva och patienter med gonorré, klamydia eller syfilis har mer än fördubblats sedan 2007.

När färre får möjlighet att testa sig ökar även smittrisken i landet.

– Vi får avvisa folk för att vi inte kan ta emot alla. All personal försöker hitta extra tider för att ta emot patienter, och man tar kanske in någon på sin lunchrast i stället. Men vi i personalen har också blivit färre, säger Ronnie Ask, sjuksköterska på Venhälsan.

– En tredjedel av alla sjuksköterskor som är borta nu har inte blivit ersatta, fyller Anette Grundsten i.

Personalen är orolig och det finns ett tydligt missnöje över arbetssituationen. När de berättar om läget på mottagningen nickar de samstämmigt och fyller i varandras meningar.

För perioden 2016–2019 delar Venhälsans mottagning på en fast ekonomisk ram tillsammans med den akuta slutenvården på Södersjukhuset. Det är inte hållbart, menar personalgruppen.

– Det är orimligt att ställa oss mot varandra. Det är så klart så att mest pengar måste gå till akutverksamhet, men här handlar det om olika prioriteringsgrunder. Båda är viktiga för samhället, säger Bo Hejdeman, överläkare på Venhälsan.

För att mottagningen ska kunna gå runt har de räknat ut att de måste minska antalet besökare med 1.000 personer. Det kan tyckas motsägelsefullt då det samtidigt görs kampanjer för att få fler att testa sig för könsjukdomar.

Sedan 2002 har Venhälsan varit delaktig under prideveckan med att göra syfilis och hiv-tester på plats i Pride park på Östermalms IP. En gång i månaden är Venhälsan på SLM (Scandinavian Leather Men) för testning. Ambitionen är att få fler att testa sig. Men nu kan det vara slut på det, berättar Magnus Göransson, undersköterska på Venhälsan.

– Vi får se om vi kan göra det igen, det är inte säkert att vi har råd nu, säger han.

– Signalen som det skickar till den här gruppen är förödande. Det är viktigt att vi kan komma ut och vara synliga för att avdramatisera och få fler att testa sig, säger Göran Bratt.

I veckan skickade personalen ut ett gemensamt brev med rubriken ”Nödrop från Venhälsan, Södersjukhuset!” till Stockholms landstingspolitiker. I brevet förklarar personalen att läget är akut. Håkan Jörnehed, Vänsterpartiets landstingsråd, var snabb med att reagera på nödropet. Han tycker att Venhälsan borde få sitt eget budgetansvar.

– De flesta politiska partier kramar hbtq-gruppen, men det ska inte bara gälla under veckan när det är Pride, utan de ska stå upp för den här gruppen under andra veckor om året också, säger han.

Det finns mediciner som kan användas för att förebygga hiv, förklarar Venhälsans personal. Om medicinen Truvada skrevs ut i förebyggande syften till vissa personer i riskgruppen för hiv skulle smittspridningen minska. Men i dagsläget är det omöjligt för Venhälsan att skriva ut medicinen, det skulle bli för dyrt.

– Det är oerhört bekymmersamt om de inte kan ha sin drop in-mottagning öppen och det är bekymmersamt om de inte har ekonomiska medel för att börja med den förebyggande medicinen. Då köper personer i den här gruppen i stället Truvada på nätet från utlandet och då finns det ingen kontroll. Risken är att det kan leda till att man blir resistent mot hiv-medicin, säger Håkan Jörnehed, Vänsterpartiets landstingsråd.

Nu har han lämnat en motion om att införa Truvada som ett förebyggande läkemedel i Stockholms län. Motionen kommer att behandlas på landstingsfullmäktige den fjärde maj.

Fakta. Venhälsans besöksstatistik

Venhälsans besökare för sjukdomstester har ökat med 23 procent sedan 2014. Från 6 700 besök per år 2014 till 8 211 besök år 2016.

Venhälsan får ungefär 70–100 nya HIV-patienter varje år.

Antalet hiv-positiva som mottagningen behandlar har gått från cirka 1 270 patienter år 2 013 till dagslägets 1 413.

Källa: Venhälsan

Foto: DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.