Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Vi har valt den här skolan för att våra barn ska lyckas”

Saida Abdi Gurrey och Khadra Mumin har sina barn i Al-Azharskolan. ”Vi är mer svenskar än somalier. Varför skulle vi acceptera att våra döttrar förtrycks eller diskrimineras?”, säger Saida Abdi Gurrey.
Saida Abdi Gurrey och Khadra Mumin har sina barn i Al-Azharskolan. ”Vi är mer svenskar än somalier. Varför skulle vi acceptera att våra döttrar förtrycks eller diskrimineras?”, säger Saida Abdi Gurrey. Foto: Alexander Mahmoud

Ledsna, besvikna och arga. Sedan i tisdag har deras barns skola, friskolan Al-Azhar i Vällingby, pekats ut som en skola som på basis av islam könsdiskriminerar eleverna. Men nu slår föräldrar, elever och lärare tillbaka.

– För oss är det inte den muslimska profilen som är viktig. Det är att våra barn lyckas och känner sig trygga här, säger Khadra Mumin från Rinkeby.

Kharda Mumin har fyra barn. Två av dem har gått på Al-Azharskolan, två av dem gör det nu. De två som har gått ut pluggar numera till sjuksköterska och ekonom. De gick ut skolan med bra betyg – något de har gemensamt med många av de som går här. Måluppfyllelsen är hög, i princip alla går ut med gymnasiebehörighet, till skillnad mot många andra grundskolor.

Kharda Mumin valde Al-Azhar efter att hennes granne, Saida Abdi Gurrey, tipsat om skolan. Hon har också flera barn i skolan, två av dem har gått ut och läser nu på läkarprogrammet.

– Självklart hade det varit skönt om barnen gick i skolorna i vårt närområde i Rinkeby, men det fungerade väldigt dåligt där. Lärarna kom och gick, det var väldigt stökigt, säger Saida Abdi Gurrey.

Vi ses på skolgården i Vällingby, det är fredag. För en vecka sedan var allt som vanligt här, som på vilken svensk grundskola som helst. I dag går deras barn i en skola som pekats ut av svenska toppolitker som en skola som köndiskriminerar av religiösa skäl. Men de går också i en skola som överösts av hat och hot i flera dygn – den har till och med fått besök av högerextremister, något som satt spår.

– Jag blev så fruktansvärt rädd när jag förstod åt vilket håll det så kallade avslöjandet som Kalla Fakta gjorde i tisdags barkade åt. Jag tänkte, nej, nu får vi ett nytt Trollhättan, det dyker upp någon galning som tror att vi är ett gäng analfabeter som indoktrinerar våra barn. Bara timmar senare stod Soldiers of Oden vid skolgården. Det gjorde ont, säger Majna Ciber, mamma till en flicka på högstadiet.

Läs även: Skolborgarrådet vill stänga alla stans religiösa friskolor utam Hillelskolan

En väktare, inhyrd av skolledningen patrullerar runt byggnaden som har många olika ingångar. Barnen på skolgården samlas i små klungor runt oss, de har tusen frågor: ”Varför hatar alla oss?”, ”Varför vill de stänga våran skola?” ,”Vad har vi gjort för fel?”.

På torsdagskvällen samlades ett 60-tal föräldrar på skolan för att diskutera det som hänt. Alla var rörande överens. Att uppdelningen av flickor och pojkar skulle vara kopplad till islam eller vara en medveten könsdiskriminering sanktionerad av skolledning är det ingen som tror – eller skulle vilja ha.

Däremot är många medvetna om att det tidigare varit stökigt på skolbussen.

– Det är sant. Många av pojkarna är bråkiga, högljudda och tar mycket plats. Att man löste det med att se till att de stökiga killarna fick sitta längst fram istället för att de trängde sig längst bak har vi inga synpunkter på. Jag tror till och med tjejerna tycker det var skönt när det lugnande ner sig på bussen, säger Kharda Mumin.

Saida Abdi Gurrey skakar på huvudet:

– Vi är mer svenskar än somalier. Varför skulle vi acceptera att våra döttrar förtrycks eller diskrimineras? Det som sker nu är en hetsjakt på helt vanliga muslimer och nu känns det som om till och med vår statsminister sanktionerar det genom att uttala sig som han gjort. Jag är otroligt besviken, säger hon.

Den fristående skolan Al-Azhar har funnits sedan 1995, och den växer ständigt. 80 procent av lärarkåren är inte muslimer. Här gäller svensk skollag, svensk läroplan. Det enda religiösa inslaget i skolan är – enligt honom och enligt flera lärare som DN varit i kontakt med – att de barn på högstadiet som vill får möjlighet att ha en bönestund under lunchtid på fredagar. Skolan har också, sedan ett par år, tillstånd att bedriva idrottsundervisning där flickor och pojkar undervisas för sig.

– Jag kan förstå att det sticker i ögonen, men det fungerar mycket bättre så, säger Kharda Mumin.

Majna Ciber, som liksom många av föräldrarna på skolan är väletablerade i det svenska samhället, tillägger:

– Den här skolan fungerar precis som vilken skola som helst. Flickor och pojkar är tillsammans, under lektioner och raster, på skolresor. Min dotter valde den för att läsa ”First Certificate English” och ”Cambridge Advanced English”, en specialinriktning som skolan erbjuder på högstadiet. Den är fantastisk.

Liksom övriga föräldrar vi talat med är hon kanske mest chockad över att toppolitikerna gått ut så hårt i sin kritik – utan att de tagit reda på fakta om skolan. Skolan har fyra speciallärare och en specialpedagog, man har två kuratorer och två skolsköterskor – alla på heltid.

– Men det är så inne att hacka på muslimer, att inte ens våra makthavare tänker på den redan utbredda islamofobin, på hur vi kämpar för att våra barn ska komma in i det här samhället. De flesta av oss som har våra barn här har valt det för att våra barn ska lyckas i livet, för att vi är medvetna föräldrar. Så gör samhället så här mot oss, säger Manja Ciber

Inne på rektor Hussein Ibrahims kontor suckar en luttrad man, nämligen han själv. Det som hänt under veckan har gjort ont. Men skolan har ingenting att dölja, han är stolt över det man åstadkommer i form av resultat. Han säger sig ha både modet och orken att fortsätta.

– Vi sliter med samma slags problem och glädjeämnen som finns på de flesta grundskolor. Jag väljer att tro att det som sagts och påståtts har sagts på grund av okunskap. Alla är välkomna hit, alla. Skolinspektion, statsministrar, politiker. Vi har ingenting att dölja.

Fakta:

Al-Azhar skolan har ett genomsnittligt meritvärde på 249,1 poäng för dem så går ut 9:an. Snittet i Stockholms samtliga grundskolor ligger på 244,7 poäng.

På skolan når i princip samtliga elever gymnasiebehörighet. I Skolverkets officiella statistik anges att endast mellan 1-4 elever inte lyckas varje år. Snittet för Stockholms grundskolor ligger på 83 procents behörighet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.