Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Vi verkar vara födda med dragningen till döden

Vasamuseet 13.57.

Det pirrar redan i mig”, säger den lille. I handen har han en vit biljett som bekräftar att han ska delta i visningen av ”Skelettens hemligheter”.

Vi börjar med att studera modellen av Vasaskeppet och modeller av revben, smalben och svanskota. Så är det dags att gå ned och titta på kvarlevorna efter några av de personer som följde med skeppet till botten, när skrytbygget Vasa kapsejsade utanför Beckholmen den 10 augusti 1628.

Sexåringen vid min sida tror att folk överlevde genom att skjuta sig ut från kanonerna. Vi pratar om hur de försökte simma ut genom luckorna. För Helge gick det illa. Han klämdes fast och drunknade.

Guiden berättar om hur forskarna undersöker skeletten för att förstå mer om de människor som dog med Vasa. Längd, ålder, kosthållning, medicinsk historia – allt kan benen berätta. Med modern DNA-teknik kan experterna också ta reda på om offren var släkt.

Det behövs inga gentester för att konstatera familjebandet mellan mig och mitt sällskap. Vi har en del yttre likheter och ännu fler inre. Dragningen till döden verkar vi vara födda med. Han var tre år den där sommaren när han markerade varje kyrkogård som vi passerade på semestern med utropet ”massa döda!”.

Nu funderar han över Helge, eller Vilmer, som han föredrar att kalla skelettet. Det spelar ingen roll: Ingen kan mannens riktiga namn. Bara berättelsen om hans tragiska öde lever vidare.

”Nu hade han varit död i alla fall”, säger min pojke, som tröst.

Karin Eriksson är politikreporter på DN och hann även riva av Mamma Mia på Abbamuseet i helgen som gick.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.