Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Vresig säl tillbaka i Norrtälje centrum

Den envisa och vresiga sälen i Norrtälje.
Den envisa och vresiga sälen i Norrtälje. Foto: Polisen Norrtälje

I helgen ryckte polisen i Norrtälje ut för att ta hand om en säl som låg och väste åt förbipasserande i centrala Norrtälje. Djuret föstes varsamt ner i Norrtäljeån av patrullen. Nu är den vresiga sälen tillbaka. 

Norrtäljepolisens inlägg på Facebook om den griniga sälkuten fick stor spridning i helgen. ”Den visade inte någon större respekt för oss. Ja, nästan så det kunde bli tal om hot mot tjänsteman”, skrev poliserna Fia och Markus.

Enligt rådande nätkultur genererade händelsen en vårflod av ordvitsar. I kommentarsfältet frågade sig bland annat en person om poliserna på plats passade på att ta en sälfie.

Men historien slutade inte med att sälen förpassades ner i Norrtäljeån. Enligt SVT Stockholm var djuret tillbaka på Roslagsgatan på tisdagsmorgonen.

Efter en gemensam insats av polisen och räddningstjänsten fördes sälen längre bort från stadskärnan.

– Vi kan inte hindra den från att gå upp på land, men det vi har gjort är att vi har flyttat den bortåt Furusundsområdet, säger Antoni Ballarin, stationsbefäl i Norrtälje, till SVT

– Enligt uppgift kommer sillen in ganska tidigt där, så då får den bättre med mat.

Antoni Ballarin säger att allmänheten ska undvika att ta närmare kontakt med den unga sälen. 

– Om den luktar människa blir den bortstött av sin mamma.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.